Hei uusi opiskelija. Olet aloittamassa elämässä yhtä ikimuistoisin aikaa. Tähän olemme kooneet sinulle tietopaketin, mitä sinun tulee ottaa huomioon ennen opintojen aloittamista. Lappeenrantaan päästyäsi tutorisi ja ylioppilaskunta pitää huolen kaikesta muusta.


kertaus

Ensimmäiseksi sinun tulee vastaanottaa opiskelupaikka. Se tapahtuu kätevimmin sähköisesti osoitteessa www.yliopistohaku.fi. Paikan voi ottaa vastaa myös lomakkeella, jolloin se tulee toimittaa Opintotoimistoon. Ilmoittautumiset on tehtävä viimeistään 29.7.2014 kello 16.15. Huomioi siis, että sinun tulee ottaa paikka vastaan, vaikka et aloittaisikaan opintojasi vielä syksyllä 2014. Tällöin ilmoittaudut vain poissaolevaksi. Lisätietoja ja tulostettavia lomakkeita saat helpoimmin Uni-portaalin sähköisestä fuksipussista eli täältä (https://uni.lut.fi/fuksipussi15).

Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Maksu on pakollinen kaikille tutkintoa suorittaville opiskelijoille ja se maksetaan vuosittain. Voidaksesi opiskella yliopistossa, sinun on maksettava tämä maksu. Vuonna 2014 maksun suuruus on 109 euroa koko vuodelta ja 54,50 euroa yhdeltä lukukaudelta. Maksusta 44 euroa menee YTHS:lle ja loput ylioppilaskunnalle sekä Suomen Ylioppilaskuntien Liitolle.

Mahdollisimman nopeasti paikan vastaanottamispäätöksen jälkeen kannattaa hakea asuntoa. Vaikka Lappeenrannassa on käytössä 100% asuntotakuu, ei se tarkoita sitä etteikö asuntoa pitäisi hakea. Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön (LOAS) asunnoissa asuu vuosittain n. 3000 opiskelijaa ja se onkin hyvä paikka hakea asuntoa (www.loas.fi). LOAS:n asuntoja ei kuitenkaan suuresta kysynnästä johtuen riitä kaikille, joten asuntoja kannattaa etsiä myös muualta. Edullisia asuntoja löydät myös Lappeenrannan asuntopalveluilta (http://www.aspakoti.fi/) ja yksityisiltä markkinoilta. Opiskelijoita varten on olemassa myös Opiskelijanlappeenranta, josta löytyy opiskelijahintaisia asuntoja (http://www.opiskelijanlappeenranta.fi/). Mikäli et onnistu saamaan asuntoa LOAS:lta vielä ennen fuksiviikkojen alkua, voit ilmoittautua ylioppilaskunnan ja LOAS:n järjestämään tilapäismajoitukseen. Lisätietoja ja tilapäismajoituksen ilmoittautumislomakkeen löydät Opiskelijanlappeenrannan sivuilta.

Jotta pääset hyödyntämään kaikkia opiskelijaetuja, kannattaa sinun hankkia opiskelijakortti. Sen avulla saat syödä kampuksen opiskelijaruokaloissa, matkustaa VR:n junissa ja Matkahuollon linja-autoissa edullisesti sekä lainata koulun kirjastosta kirjoja. Opiskelijakortin voit tilata Frankin sivuilta (www.myfrank.fi). Mitä aikaisemmin tilaat kortin, sitä aikaisemmin vältät ruuhkat tilausjärjestelmässä.

Ennen opintojen aloittamista kannattaa hakea opintotukea. Opintotukihakemukseen pääset Kelan sivuilta (http://www.kela.fi/opintotuki_nain-haet). Saadaksesi opintotuen jatkossa, tulee sinun suorittaa vähintään 20 opintopistettä vuodessa sekä 5 opintopistettä kutakin haettua tukikuukautta kohtaan. Käytännössä siis saadaksesi yhdeksälle kuukaudelle opintotuet, tulee sinun suorittaa 31.7. mennessä 45 opintopistettä.

Ennen muuttoa Lappeenrantaan on hyvä tehdä myös muuttoilmoitus postiin. Näin sinulle suunnatut postit ohjautuvat automaattisesti uuteen osoitteesi.

Fuksiviikot alkavat 1.9.2014. Niiden aikana tutustut koulun käytäntöihin, muihin opiskelijoihin ja opiskelijaelämään. Teet myös tutorisi avustuksella kurssivalintasi ensimmäiselle periodille. Fuksiviikoille kannattaa tulla avoimin mielin ja osallistua aktiivisesti tapahtumiin. Näin pääset helpoimmin mukaan opiskelijaelämään. Fuksiviikon ohjelman voit tarkistaa täältä.