In English

Tapahtumakalenteri

<<  
  >>
  Ma Ti Ke To Pe La Su
14
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
15
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
16
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
17
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
18
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

SaLUT - Saimaan korkeakoululiikunta

Näin kirjoitat Aalefiin

PIKAOHJE

Mieti, mitä haluat sanoa ja kenelle. Käytä yleiskieltä, mutta kirjoita siten, kuin itsestäsi tuntuu luontevalta. Käytä väliotsikoita.

Toimita teksti osoitteeseen aalef@ltky.fi PC-yhteensopivassa .doc, .rtf- tai .txt –muodossa ilman otsikko- ja muita muotoiluja. Muista mainita kirjoittaja ennen tekstin alkua. Toimita kuvat erillisinä liitetiedostoina mieluiten .jpg-, .png-, .eps- tai .tif –muodossa. Varmista riittävä koko ja resoluutio (300dpi).

Kerro päätoimittajalle ennakkoon, että aiot lähettää seuraavaan numeroon tekstiä. Tai varmista, että saat kuittauksen materiaalisi perille pääsystä. Kaikkein tärkeintä on, että noudatat DL-aikataulua.

 

Materiaalien DL:t 2013

1/2013: 31.1.


2/2013: 31.3.


3/2013: 16.9.


4/2013: 16.11.

 

KUKA KIRJOITTAA, JA MITÄ??

Lehden sisällöstä vastaa päätoimittaja, mutta kuka tahansa voi kirjoittaa juttuja.

Toimituskunta koostuu muutamasta ihmisestä, jotka kirjoittavat tai kuvaavat mielellään ja tekevät tekstiä useammin kuin satunnaisesti. Helpoiten pääset mukaan toimittaamaan tulemalla juttelemaan toimistolle päätoimittajan kanssa, soittamalla hänelle tai lähettämällä juttuideoita sähköpostilla aalef@ltky.fi

  Lisää nimesi ennen kirjoittamasi jutun alkua samaan dokumenttiin, niin se ei unohdu niin helposti taittovaiheessa. Jos haluat käyttää nimimerkkiä, sekin onnistuu. Jos et missään nimessä halua oikeaa nimeäsi näkyviin, mainitse siitä varmuuden vuoksi vielä sähköpostiviestissä tai saatteessa.

JUTTUTYYPIT, PALSTAT JA KIRJOITUSVINKKEJÄ?

Artikkeli ja reportaasi

Aalefin artikkelit käsittelevät monenlaisia teemoja. Yhteistä niille on aiheen käsittely suhteellisen laajasti.
Nämä tekstityypit voivat sisältää haastatteluja ja sitaatteja, jopa koostua kokonaan niistä. Teksti voi olla minä -muotoista kerrontaa, kokonaan kolmannessa persoonassa, tai passiivissa. Kirjoita siten, kuin itsellesi tuntuu luontevalta. Kokeneet kirjoittajat voivat leikitellä aiheeseen sopivilla tyyleillä, mutta hyvää tekstiä saa (melkeinpä useammin) aikaan myös ilman turhia kikkailuja.

Artikkeli ja reportaasi muistuttavat toisiaan, ja sanoja käytetään joskus synonyymeinä. Artikkeli on kuitenkin ajankohtaisempi, asiaperäisempi ja uutisoivampi. Reportaasi nimensä mukaisesti raportoi laajemmin ja seikkaperäisemmin jostakin asiasta, esimerkiksi tapahtumasta.

1,5 sivua tekstiä fonttikoolla 11 tai 12 on noin 1/4 sivua lehdessä tiiviinä tekstinä. Koska artikkelit ja reportaasit ovat lehden pisimpiä juttuja, niihin liittyy lähes poikkeuksetta kuvia. (Katso jäljempää ohjeet materiaalin muodoista ja toimittamisesta.)

Muita tyypillisiä piirteitä ovat ingressin, väliotsikoiden ja kuvatekstien käyttö.

Tiedote ja uutinen

Siinä missä artikkeli käsittelee aihetta laajasti, tiedote ja uutinen keskittyvät faktoihin. Kummassakin on tyypillisesti yksi, korkeintaan muutama asia. Teksti on kolmannessa persoonassa, lauseet täsmällisiä ja asiapitoisia.

Uutisessa esitetään varsinainen asia ensin, heti ensimmäisessä kappaleessa tai jopa lauseessa. Muussa tekstissä valotetaan sen taustoja. Uutinen voi myös sisältää siteerauksia, koska uutisia kirjoitetaan usein tiedotteiden pohjalta. (Siksi tiedotteen lopussa onkin yleensä lisätietoja jakavan henkilön yhteystiedot.)

Aalef ei pyri olemaan uutislehti, koska ilmestyy harvoin.

Kolumnit, pakinat ja muut vakiopalstat

Aalefissa on muutamia vakituisia kolumnisteja, mutta päätoimittaja todellakin vastaa lehden sisällöstä, ja täydelliset asiattomuudet karsitaan pois jos niille ei ole todella hyviä perusteluita. Jos haluat kärjistää ja provosoida, kirjoita mieluummin pakina. Pakina on kolumnin kaltainen, mutta kevyempi: kärkevämmin kirjoitettu ja/tai huumorilla höystetty. Liioittelu, yleistäminen tai verbaalinen akrobatia ovat varsin yleisiä, ja toimivia, tyylikeinoja.

Kumpikin kirjoitustyyli olettaa jonkinlaista jatkuvuutta. Ilman toistoa samalta kirjoittajalta yksittäinen teksti saatetaan mieltää mielipidekirjoitukseksi tai kannanotoksi. Tekstityylien rajat ovat joskus häilyviä. Pääkirjoitus on hyvä esimerkki saman kirjoittajan vakiopalstasta, jonka sisältö saattaa vaihdella suuresti.

Palstat Aalefissa

Pääkirjoitus, puheenjohtajan ja/tai edustajiston puheenjohtajan terveiset, TEK:n ja SEFE:n tiedotukset sekä kansainvälinen osio ovat joka numeron vakioita, joilla on omat kirjoittajansa: Päätoimittaja, LTKY:n hallitus ja sihteeristö sekä TEK:n ja SEFE:n paikallisyhdyshenkilöt.

KUVAT, PIIRROKSET JA MUU VISUAALINEN PUOLI

Kuvankäyttö riippuu paljolti kulloisenkin päätoimittajan omista taidoista, joten vinkkejä ja materiaalia otetaan kiitollisena vastaan. Yhden ihmisen aika ei yksinkertaisesti riitä kuvaamiseen, piirtämiseen ja kuvien muokkaamiseen kovin moneen artikkeliin, tai tekijänoikeuksien metsästämiseen muualta hankitulle materiaalille. Lehdestä tulee paljon paremman näköinen, jos tälläkin saralla löytyy vapaaehtoisia apulaisia.

Jos valokuvaat tai piirrät, tarjoa ihmeessä tuotoksiasi lehteen. Voit myös kysyä, josko päätoimittajalla olisi juuri sillä hetkellä tarvetta tietylle teemalle.

Käytettävissä olevat ohjelmistot tukevat kaikkia tavallisimpia tiedostomuotoja. Helpotat päätoimittajan työtä, jos lähetät kuvat joko raakaversioina (suoraan kamerasta, jolloin niiden resoluutio yleensä skaalautuu ongelmitta riittävän tarkaksi) tai lopulliseen asuunsa muokattuina. Varmista tällöin, että:
- Kuvan koko vastaa suunnilleen aiottua valmista kokoa tai on hieman suurempi (ei pienempi!)
- Resoluutio on riittävä. Netissä käytettävä 72 dpi ei riitä. Ei sitten millään. Pienenkin kuvan on oltava 100, mieluummin 150 dpi, keskikokoisen 200-300 dpi, ja kansikuvan kokoluokassa saisi olla 600 dpi tai ylikin.
- Kuvissa tulee olla CMYK-profiili, ei se tavallisempi RGB.

Toki voit toimittaa kuvat lehteen myös paperilla. Katso ohjeet alempaa.

MATERIAALIN TOIMITTAMINEN

Toimitusosoite ja tekstit

Lehteen tuleva materiaali lähetetään osoitteeseen aalef@ltky.fi.
Teksti saisi mieluiten olla valmiiksi sähköisessä muodossa ilman muotoiluja. Väliotsikoiden käyttö on erittäin suotavaa. Ne tulee erottaa omille riveilleen, ei lihavoida tai käyttää Wordin automaattisia otsikkomuotoiluja. Fonttikoon muutoksetkaan eivät välity raakatekstistä taitto-ohjelmaan.

Jos haluat lopputulokseen joitakin tiettyjä muotoiluja kuten kuvatekstejä tai faktabokseja, liitä ohjeet saatteeseen tai tekstin alkuun/loppuun ***SELVÄSTI EROTETTUNA***. Esimerkiksi suuraakkoset ja tähtirivit on helppo huomata oikolukuvaiheessa.

Vältä näitä

Aalef taitetaan Adobe InDesign-ohjelmalla. Taitto-ohjelma ei ymmärrä html-hymiöitä, euromerkkiä (käytä lyhennettä EUR), joitakin merkkikonversioita (esim. html-murtoluvut); eikä Wordin automaattista muutosten seurantaa. Sitä käytettäessä ohjelma saattaa heittää väliversioita mukaan lopulliseen tekstiin, vaikka niitä ei olisi omalla ruudulla näkynyt.

Älä koskaan, missään tapauksessa, ehdottomasti lähetä Word- (tai PowerPoint, tms.) dokumenttia, johon olet luonnostellut valmiiksi kehyksen ja tasaukset ja liittänyt kuvan. Sellaiset aiheuttavat päätoimittajalle migreeniä. Elementit on kyllä mahdollista erottaa leikepöydän kautta sellaisiksi, että niitä pystyy käyttämään. Mutta se vaatii ylimääräistä työtä, ja kuvien laatu kärsii yleensä niin paljon ettei lopputulos ole vaivan arvoinen. Voit kyllä lähettää luonnoksen haluamastasi ulkoasusta, mutta lähetä se varsinaisen materiaalin lisänä. Toimitus varaa kuitenkin oikeuden muutoksiin lehden sivuille sovittamiseksi.

Kuvat

Lähetä kuvat liitetiedostoina. Zip:ksi pakattuna jos haluat. Tai jos tiedosto on liian iso sähköpostiin, laita se nettiin ja lähetä URL.

Muu kuin sähköinen materiaali

Jos jotain on paperilla / disketillä / cd:llä / USB-tikulla, sen voi jättää ylioppilaskunnan toimistolle päätoimittajan työpöydälle valkoiseen lomakelaatikkon, jossa lukee "Aalef". Laita myös meiliä tai soita päätoimittajalle, ja ilmoita asiasta, ettei materiaalisi jää orpona seilaamaan paperisodan keskelle. Jos ja kun haluat jotain takaisin, laita nimesi ja palautusosoite päälle vaikka post it –lapulla.